Едва ли има изненадани, че в поредна защитена зона по Черноморието

...
Едва ли има изненадани, че в поредна защитена зона по Черноморието
Коментари Харесай

Хейтминутка: Пореден строеж в защитена територия на Свети Влас

Едва ли има сюрпризирани, че в поредна защитена зона по Черноморието още веднъж се строи. Този път жертвата е предпазената зона Емине-Иракли. В последна сметка не е елементарно да се пази прозвището Бетономорие, а нашите управници и строителни бизнесмени дават най-хубавото от себе си да съсипят природата към морския бряг. Този път обаче прокуратурата се задейства, като внесе митинг против позволение на градеж след инспекция на законността на строежа на комплекс със звучното име  " Венид Еко вилидж ", който се случва в землището на Свети Влас в обсега на предпазената зона Емине - Иракли.

Особено възмутително е по какъв начин зоната е разчистена за градеж - като е изключена от горския фонд на община Несебър, след което кметът е разрешил сеч на общо 110 дървета. Представяте ли си? През 60-те години на предишния век, когато са възниквали първите огромни курорти у нас, сме се чудили по какъв начин да залесяваме по Черноморието, а в този момент изсичаме поголовно, без да ни мигне окото. За да не остане и едно дърво до плажовете. 

Но това не е в всичко. Оказва се, че от основния проектант на община Несебър са издадени три разрешения за градеж за 13 жилищни здания, като междувременно възложителят се отхвърля от трите позволения заради " смяна на капиталовите планове ". Но не си мислете, че се е отказал да строи, тъй като му е пристигнало просветление свише, че ще опропасти и дребното останала природа на морския бряг. Не, просто се нуждаел от други осем позволения за градеж на въпросния комплекс " Венид Еко вилидж ", който трябвало да се състои от жилищни здания и хотел (етапно строителство) и 36 броя къщички.

Медийното отразяване на строителните действия в Свети Влас като се изключи че предизвика нашето неодобрение, подтиква и прокуратурата да направи проверка за легитимността на разрешенията за градеж на добит като гора парцел посредством подмяна, която след това е приета за несъвместима държавна помощ заради нарушение на Договора за действие на Европейски Съюз.  " Установено е, че към днешна дата поземленият парцел попада отчасти (29%) в рамките на включената от Министерския съвет в подобаващ лист проектозащитена зона " Емине - Иракли " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна ", изрича мнение Върховната административна прокуратура.  

Оказва се, че първичното позволение не предстои на смяна и всяко последващо е нелегално. Освен това не са направени дължимите " преценки " за необходимостта от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда и опазването на предпазена зона според законодателството ни. Тези пропуски още веднъж водят до незначителност на осемте позволения за градеж. Дали обаче това значи, че следващото безумство по Бетономорието ще спре, е рано да се каже. Все отново това мнение на ВАП е една дребна победа за всички нас, фенове на Черноморието.

Сега е ред на Министерството на околната среда и водите и Дирекцията за народен строителен надзор, които би трябвало да създадат информации по документи и на място, с цел да открият законно ли е строителството. Отговорът е явен, само че както добре знаем, подмяната на истини не е нещо ново у нас. 

 
Хейтминутка: Как тъкмо се " укрепват " туристическите пътеки на Седемте рилски езера?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР